We vertrouwen elkaar steeds meer en de huidige gevestigde autoriteiten steeds minder

Rachel Botsman legt in deze TED Talk helder uit hoe vertrouwen op het moment de wereld verandert. Wereldwijd verliezen mensen steeds meer vertrouwen in autoriteiten als overheden, mainstream media en grote corporaties. En tegelijkertijd vertrouwen we elkaar steeds meer en maken telkens meer mensen gebruik van o.a. platformen als UberAirBNB, Bitcoin en Tindr.

thinking-slide-21-860x484En dit is pas het begin van een geheel nieuwe wereld volgens Rachel Botsman. De Blockchain kan als meer en meer mensen dit leren kennen en vertrouwen om het te gebruiken autoriteiten op heel veel andere plaatsen gaan vervangen in de maatschappij.

Een interessante TED Talk over hoe vertrouwen de wereld al aan het veranderen is en dat dit pas het begin is van een nieuw tijdperk van vertrouwen en wat voor enorme voordelen dat kan hebben voor zowel mensen als planeet aarde!

Something profound is changing our concept of trust, says Rachel Botsman. While we used to place our trust in institutions like governments and banks, today we increasingly rely on others, often strangers, on platforms like Airbnb and Uber and through technologies like the blockchain. This new era of trust could bring with it a more transparent, inclusive and accountable society — if we get it right. Who do you trust?


Naast deze interessante TED TALK heeft Rachel Botsman eerder ook al 2 andere Ted Talks gegeven die ook over vertrouwen gaan en die ook zeer de moeite waard zijn. Deze zijn allemaal vanaf haar TED Profiel te bekijken. http://www.ted.com/speakers/rachel_botsman En ze heeft ook een interessant boek geschreven over hoe vertrouwen ons allen rijker en welvarender maakt.

[bol_product_links block_id=”bol_580682d5898d7_selected-products” products=”1001004010498355,1001004009803557″ name=”555″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”555″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Er worden een aantal voorbeelden genoemd van dit soort nieuwe platformen die op vertrouwen werken. Zelf heb ik meer malen gebruik gemaakt van verschillende online reis netwerken zoals Couch Surfing en de Esperanto versie daarvan Pasporta Servo. Ook is WorkAway een mooi voorbeeld om vrijwilligerswerk te gaan doen terwijl je op reis bent. Wellicht kennen andere mensen ook nog interessante peer to peer netwerken. Deel die vooral in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) TED profiel – Rachel Botsman
-) www.collaborativeconsumption.com

25 gedachten over “We vertrouwen elkaar steeds meer en de huidige gevestigde autoriteiten steeds minder

 1. Ed

  Frapant dat hier nog niemand heeft gereageerd! ben ik dan de eerste, goh!?

  Empowerment en vrije wereld creeren komt met dit soort initiatieven,
  en ik moedig hierbij iedereen aan om je hier in te verdiepen en eraan mee te doen.
  Stoppen met klagen en vooral zoeken naar de waarheid, ga het zelf doen en vertrouw op je medemens.
  weg van ondoorzichtige bedrijven en regelgeving.

  1. Douwe Bericht auteur

   Dank, heb de bovenste link van je ook even opgenomen onder het artikel. Mooi om te zien hoe ze dit soort platformen verzamelen zodat het gemakkelijker beschikbaar is voor mensen.

 2. bernadette

  Connectie maken en met elkaar verbinden is zeker nodig.

  Kijk eens wat hier allemaal naar boven komt …

  https://www.youtube.com/watch?v=RqLZrVU-KJc

  Investgations .. zou ook hier in Nederland op de hoogste prioriteit moeten staan.

  Postcode Loterij gaat ook naar de Clinton Foundation .
  Giro 555 is ook een Scam als ook de jaarlijkse Serious Request opbrengsten

  Impossible Dreams , Promises …. still I hear nothing.
  All we can do is sit and wait , thats what They Say ,

  https://www.youtube.com/watch?v=DbsdwQ_6WAg

  1. Douwe Bericht auteur

   // Connectie maken en met elkaar verbinden is zeker nodig. //

   Dat is een geloof en als het kan je ontzettend op slot zetten namelijk geloven dat jij niets kunt doen zolang anderen niet eerst veranderen. De meeste pioniers beginnen gewoon en worden wel of niet begrepen in hun tijd en soms pas een paar honderd jaar later. Ga uit van je eigen frequentie, van je eigen verbinding met je hogere zelf en daar hebben andere mensen weinig tot geen invloed op.

   Politiek is per definitie corrupt, elke heersende klasse zal moeten liegen, manipuleren, dwang en geweld moeten gebruiken om hun positie te handhaven. Dat is zo in Timboektoe, in de VS en hier in Nederland. De rode lijn is heel simpel elke heersende klasse voegt dwang en geweld toe aan een maatschappij. Zie de artiklen hierover op deze site van o.a. Larken Rose, John Locke, Mark Passio, etc. Het is mij wat onduidelijk waarom als je dit eenmaal weet je je zo opwindt over kleine reflecties van dat principe.

   Daarnaast is er voor elk probleem, iets wat we niet willen, ook de andere kant, wat we dus wel willen.

   Als je geen vervuilde luchten wilt dan wil je dus schone luchten. Prima als je dat eenmaal weet wat voor acties kun je dan nemen om schonere luchten te krijgen?
   Wil je geen corrupte politieke bolwerken, wat wil je dan wel? Bijv. een transparant systeem waar alle interactie gebaseerd is op vrijwillige interactie tussen personen. Wat kun je doen om die wereld te helpen bouwen.

   Problemen oftewel het ervaren van contrast is nodig en nuttig om helder te krijgen wat we dan wel willen. Het is in mijn ogen echter productiever om als je eenmaal weet wat je wel wilt om je focus en energie daarin te gaan steken.

 3. Douwe

  Wat je wel en niet wilt onthullen is natuurlijk aan jezelf.

  Maar hoe voorkomen die mensen dat jij zelf je nieuwsgierigheid gaat volgen? Dat is me niet duidelijk geworden uit je verhaal.

  Mensen geloven soms dat iemand anders verantwoordelijk zou zijn voor dat zijzelf wel of niet hun eigen nieuwsgierigheid, interesse en passie zouden kunnen gaan volgen. In mijn ogen is dat de slachtofferrol. Je alignment ophangen aan iets in je externe universum en claimen dat je niet gelukkig zou kunnen zijn zonder dat die externe omstandigheid eerst is verandert is jezelf op slot zetten.

  Daarom hameren zowel Bashar als Bentinho als Abraham Hicks erop dat mensen eerst hun innerlijke staat van zijn dienen te veranderen en om dat niet afhankelijk te maken van de externe wereld. Zodra mensen gelukkig kunnen zijn onafhankelijk van de externe wereld, oftewel mensen kunnen een staat van zijn met hoge frequentie handhaven ondanks een laag frequente omgeving dan pas kunnen er dingen gaan shiften omdat de hoog frequente mensen vanuit die positie beginnen te scheppen en dan kan de externe wereld niet anders dan dat op termijn reflecteren.

  Mensen zijn uiteraard vrij te doen en laten wat ze willen en als mensen zichzelf graag verschuilen achter dat andere mensen slechte dingen doen en dat zij daarom niet gelukkig zouden kunnen zijn, of daarom niet hun nieuwsgierigheid, interesse en passie zouden kunnen volgen dan mag dat uiteraard. Maar besef dat die mensen hun innerlijke staat van zijn een reflectie laten zijn van hun externe wereld. Als die externe wereld van een lage frequentie is dan nemen ze dus zelf een lage frequentie aan en vanuit die lage frequentie kunnen die mensen alleen maar meer van hetzelfde scheppen.

  Kijk eventueel naar Abraham Hicks, Bashar en Bentinho op de YouTube voor meer details hierover. Hier ligt in mijn ogen wel de sleuten mensen zelf empoweren zodat ze vanuit een hogere frequentie hun scheppende rol vervullen.

  Wees je er echter van bewust dat die mensen nooit gelukkig zullen zijn, maar dat doen ze zelf omdat ze hun geluk conditioneel aan externe omgevingsfactoren maken. Geluk of in ieder geval innerlijke vrede komt van binnenuit.

  1. Douwe Bericht auteur

   Als er niemand is die jou en mij tegenhoudt om onze eigen nieuwsgierheid te volgen dan zijn we het volgens mij eens.

   Je verhaal wees echter opnieuw naar duistere krachten in de externe wereld. Voor de duidelijkheid ik ontken die krachten niet. Onze gecentraliseerde private bankensysteem, een mainstream media in de handen van een paar magnaten die zo hun leugens aan miljoenen mensen tegelijkertijd verkopen en politici als leugenachtige loopjongens van deze globale pscyhopaten.

   Echter niets van dat alles kan ons tegenhouden om zelf de veranderen beginnen te scheppen die wij willen en om onze eigen dromen en visies na te streven en daar zoveel mogelijk energie en tijd in te steken als we hebben om zo aan die wereld te gaan bouwen. Soms het ik het idee dat we een beetje te veel blijven hangen in het negatieve en teveel met het vingertje wijzen. Na het aanwijzen waar de fouten zitten is het de verantwoordelijkheid van mensen zelf om te gaan scheppen wat ze dan wel willen.

   En daar komt in mijn ogen het volgen van je nieuwsgierigheid, interesse en passie om de hoek zetten. Dat mensen hun eigen scheppende kracht realiseren en vanuit hun hart en vrije wil die gaan gebruiken. 🙂

   1. Douwe Bericht auteur

    Overheid, justitie, politie. Allemaal dienaars van het kwaad, ze beperken en vernietigen de vrije wil en vrijheid van mensen om hun eigen keuzes te maken.

    Helaas geloven veel mensen dat dit goede en eerbare mensen zijn door alle propaganda en hersenspoeling van de gemiddelde Nederlander.

   2. jan

    T lukte die nazi boeren waarschijnlijk wel om je te laten betalen.
    Boete
    Huur
    Verzekering
    Gas water licht
    Voedsel
    belasting
    Enz……
    Je woont zelfs in hun huis.
    Zeg maar gevangen in t systeem.

 4. bernadette

  // Daarnaast is er voor elk probleem,
  iets wat we niet willen, ook de andere kant, wat we dus wel willen. //

  //Problemen oftewel het ervaren van contrast is nodig en nuttig om helder te krijgen
  wat we dan wel willen. Het is in mijn ogen echter productiever om als je
  eenmaal weet wat je wel wilt om je focus en energie daarin te gaan steken . //

  Ja, waar maken we ons eigenlijk druk om .
  Ga gewoon Happy weze 🙂

  https://stralingsbewustzuidkennemerland.nl/2017/12/31/5g-komt-er-in-sneltrein-vaart-aan-maar-is-onze-gezondheid-dan-niet-belangrijk/

  1. Douwe Beerda

   Vanuit gelukkig zijn en weten wat je wel wilt kun je veel beter concreet acties nemen richting wat je wel wilt.

   Het is prima dat je je druk maakt om zaken. En het is heel verstandig om een gezonde leefomgeving te willen. Dus als jij een leefomgeving wilt die stralingsarm is met schone lucht, schoon water en schone grond wat kun jij dan zelf doen om dat voor jezelf en de mensen die je liefhebt te realiseren? Ik ken mensen die naar het platteland van Portugal zijn verhuisd om daar een permacultuur project te beginnen waarbij ze al die dingen die jij wellicht wenst nu zelf hebben gerealiseerd. Door zelf actie te nemen op wat ze wel willen, door zelf hun nieuwsgierigheid, interesse en passie te volgen met integriteit en zonder verwachtingen.

   Als je ook die richting op wilt kun je bijvoorbeeld met WWOOF eens een tijdje in ecodorpen in Europa gaan meewerken en daar gaan wonen en kijken of het je bevalt of niet.
   https://gen-europe.org/home/index.htm

   Door te blijven hangen in het probleem en te geloven dat iemand anders dat voor je op moet lossen en dat jij voordat die ander dat opgelost heeft jij niet gelukkig mag zijn dan ben je effectief gezien je eigen leven aan het vergallen, geef je andere mensen daar de schuld van en zit je zelf door je lage frequentie en doordat je alleen maar over de problemen praat je eigen lage frequentie af te geven om je omgeving. Wie schiet daar wat mee op? Je verziekt op die manier je eigen leven en dat van de mensen om je heen.

   Dat is precies waar de elite mensen wil hebben, in angst, in boosheid, in wanhopigheid, mensen die zichzelf verdrinken in stressvolle gedachten, geloven en geloofssystemen die zij de mensen voeren en zij voeden zelf weer van de lage frequentie die door deze mensen wordt afgegeven.

   Het is echt niet zo moeilijk er is een overvloed aan alles in dit universum. Een overvloed aan oorlog en een overvloed aan vrede, als je een overvloed aan oorlog wilt ervaren dan kan dat en als je een overvloed aan vrede wilt ervaren dan kan dat ook. Maar net waar je jezelf wilt positioneren. Er is een overvloed aan schone lucht en er is een overvloed aan smerige lucht. Wat wil jij? Align jezelf met wat je wel wilt. Neem zelf verantwoordelijkheid voor je leven en neem actie op je nieuwsgierigheid etc.

  1. Douwe Bericht auteur

   Je kunt nu nog even goed oefenen, zodat je het in een volgend leven al goed onder de knie hebt zodra je opgegroeid bent. 🙂

 5. bernadette

  Ja, onze Liefdeslicht Energieën zullen elkaar zeker nog eens gaan herkennen ,
  in welke vorm dat zal gaan zijn , who knows.
  Misschien dit maal weer eens in de onder water wereld,
  waar geen tijd besef is , noch pin automaten of andere slaafse ( geld ) systemen.

  See you Guy’s as Dolphins ,

  https://www.youtube.com/watch?v=k6hlbchmScw

  Alles hier her ontdekken, in de Zeeën des Levens ,

  https://www.youtube.com/watch?v=grfWhSQla-c

  https://www.youtube.com/watch?v=SzMP7mrrGWc

  Alvast een test Jump , hoe fascinerend dat zal zijn ,

  https://www.youtube.com/watch?v=vSYqDdY2VEY

  What a Wonderful World ,
  Mermaid Melissa Swims With Giant Manta Rays
  https://www.youtube.com/watch?v=h7PEGTu-uZ4

 6. bernadette

  Wat een ijverige Klipjes Creatie .
  Het laat dus weer zien dat alles hergebruikt kan worden ,
  het is maar waar je inspiraties liggen .

  Steve Brown spreekt ook vanuit innerlijke inspiraties ,
  wat hij in petto heeft voor het Nederlandse volk.
  Hij oppert o.a een Leugen detector te gaan inzetten voor de politieke acteurs garde ,
  De stem van de straat; Esther van Fenema en Steve Brown‬
  https://www.youtube.com/watch?v=enittoyzT9k

  1. Douwe Bericht auteur

   Het gaat niet om de poppetjes maar om het systeem. Een leugen detector test gaat dus niets helpen. Een systeem van het hebben van een heersende klasse kan ondanks welke poppetjes je erin zet altijd alleen maar dwang en geweld toevoegen aan de maatschappij.

   Zie eventueel ook dit artikel waar dit principe heel helder wordt uitgelegd in de twee bijgevoegde video’s. Het probleem is daarbij niet een corrupte overheid, maar mensen die geloven dat ze een overheid nodig hebben en via dat geloof legimiteit aan hun eigen slavernij en die van hun buren verlenen.

   -) Het geloof in een rechtmatige heersende klasse kan alleen maar geweld toevoegen aan de maatschappij

  1. Douwe Bericht auteur

   Iedereen kan gewoon nog een eigen website beginnen en zijn/haar artikelen beginnen te publiceren. Mensen kunnen dat zelfs als de sociale media volledig gecensureerd worden door de stasi ook nog gewoon aan elkaar doormailen of uitprinten en bij de buren in de brievenbus stoppen met een weblink erbij.

   Dat hele fakenews en censuur wat de elite probeert op te tuigen is alleen maar het bewijs van het afsterven van hun geloofwaardigheid doordat de mainstream media telkens minder bekeken wordt en de meeste mensen die nog wel kijken het niet meer serieus nemen.

   En als je mensen niet langer je leugens succesvol kunt verkopen dan is het een stuk moeilijker om je heersende klasse stabiel in stand te houden.

   Het klinkt wat raar wellicht maar hoe harder de autoriteiten de fake news en censuur proberen erdoor te dringen hoe blijer ik wordt omdat het in mijn ogen perfect laat zien hoe desperaat deze groep aan het worden is.

 7. bernadette

  @ Douwe ,.. Correct

  Amerika loopt in ontwikkelingen verder voor als Europa.
  So, we can see whats coming op front.

  Mensen die hier in Nederland voor Energie en Telecom Monopoly bedrijven werken,
  kunnen allemaal de opdrachten weigeren om 5G masten te plaatsen in Dorpen en Steden .
  Who Stop the Train …

  https://www.youtube.com/watch?v=YXtqbVc5tn4

 8. bernadette

  We vertrouwen autoriteiten steeds minder .
  Er wordt maar over Mensen en Kinderen en Dieren beslist ,
  zonder dat wij daar inspraak op hebben ,
  wat zijn de gevolgen daar van..

  5G Netz bedeutet mehr Strahlung und Krebs Gratis und Frei Haus. Aber wer von den voll verblödeten Technik Nerds interessiert sich schon dafür Hauptsache die Videos sind schnell downgeloadet.

  5G Internet/Netz ist tödliche Strahlung und totale Überwachung

  https://www.youtube.com/watch?v=y63BagtUaPs

  5G Netz in Deutschland mehr Strahlung und Überwachung GRATIS

  https://www.youtube.com/watch?v=_9JyRCcSrZU

  Proximus, the first to test 5G in Belgium
  We kunnen landen gewoon Laboratoriums gaan noemen,
  deze Belg spreekt over Labofases die langzaam uitgebreid gaan worden ?
  Wordt door hem gewoon vanzelfsprekend gebracht ,
  zodat Mensen het gewoon maar moeten kunnen accepteren.

  ,, The day After ,,

  https://www.youtube.com/watch?v=fLtu11ITF68

 9. bernadette

  Is men straks nog veilig in de Auto.
  Komt men nog veilig thuis van buitenlandse Autovakanties – Prive Reisjes.
  Auto van de zaak – bedrijf – geleast – of gewoon gekocht .
  Elektrische Auto’s met Technische snufjes een Hype ?
  Kan er extern … over Mensen Levens worden beslist ?
  Hoezo…

  Hackers Remotely Kill a Jeep on the Highway—With Me in It

  https://www.youtube.com/watch?v=MK0SrxBC1xs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *