Geloof is de oorzaak van zowel identiteit als lijden

much-suffering-eckhart-tolle Volgens Byron Katie wordt al het mentale lijden dat mensen in de wereld ervaren, veroorzaakt omdat ze hun eigen niet onderzochte gedachten geloven en ze zich daarmee “mis-identificeren”. Ze denken dat ze zijn wat ze geloven.

Mensen zijn door die foutieve identificatie met hun geloof dus zelf volledig verantwoordelijk voor alle stress en mentale lijden wat ze ervaren omdat ze hun eigen gedachten geloven zonder deze eerst goed te hebben onderzocht.

De oplossing is gelukkig simpel. Los de mis-identificatie op door de stressvolle gedachten te onderzoeken om te keren en te transformeren, en het lijden houdt op. Hieronder de officiële introductie tot haar werk van: thework.com/nederlands

Dont-believe-everything-you-thinkINTRODUCTIE

The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die lijden veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.

Byron Kathleen Reid werd ernstig depressief toen zij in de dertig was. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.

Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte—in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Het gevolg was dat een bedlegerige, suïcidale vrouw vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt.

Meer >>
Het Kleine Boekje, dat enkele passages bevat uit:
Vier vragen die je leven veranderen

thework.com
byronkatie.com

Daarbij heeft ze een heel simpele methode ontwikkeld zodat mensen hun stressvolle gedachten kunnen onderzoeken voordat ze deze gaan geloven. Haar werk is dus niet zo zeer een theoretische filosfie alswel een praktische methode om je stressvolle gedachtes te onderzoeken en te kijken of het voor je werkt of niet. Kortom lekker praktisch. Hier die methode om stressvolle gedachten te onderzoeken.

11899885_10153551992548908_417657068018605568_n

Vind een gedachte die je stress oplevert en onderzoek die gedachte voordat je die gaat geloven. Dat kan op de volgende manier. Stel jezelf de onderstaande vier vragen, doe de omkeringen en kijk dan of je de stressvolle gedachte wilt geloven of niet.

Onderzoek: de vier vragen en omkering

1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke
omkering waar is voor jou in deze situatie.

En om het in de praktijk aan het werk te zien hierbij twee voorbeelden van haar werk. Een eerste over een heel algemeen onderwerp wat in het algemeen nog wel eens voor wat stress wil zorgen: geld.

En dan een zeer aangrijpend voorbeeld om te laten zien dat ze het meent, Byron Katie doet The Work met een moeder die haar dochter heeft verloren in een auto ongeluk.

Ik heb me de afgelopen paar jaren zelf vrij veel bezig gehouden met The Work en heb het als uitermate bevrijdend ervaren, maar goed dat is slechts mijn persoonlijke ervaring. Ik ben benieuwd wat andere mensen hun ervaringen zijn en wat hun gedachten zijn over deze methode van Byron Katie. Is het echt zo gemakkelijk om je lijden uit je leven te bannen door al je stressvolle gedachten aan een gedegen onderzoek te onderwerpen?

[bol_product_links block_id=”bol_57fdf7f5e581c_selected-products” products=”1001004007959420,1001004007524883,1001004011334594,1001004006199725″ name=”Byron Katie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”009900″ width=”555″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Op de hoogt blijven van nieuwe berichten? Like ons op facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie/vrijwillig abonnement

if the world had to change for me to be happy, it would be a hopeless state of mind.

if the world had to change for me to be happy, it would be a hopeless state of mind.

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Zelfonderzoek – Zelfkennis – Zelfrealisatie 
-) Leer je innerlijke sturingsmechanisme, wat via emoties werkt, beter te gebruiken
-) Omarm je negatieve emotie, het is je wegwijzer naar meer vrijheid en persoonlijke groei
-) Omarm je positieve gevoel, het is je wegwijzer naar meer persoonlijke groei en vrijheid
-) De moeder van alle stressvolle gedachten, de gedachte dat gebrek kan bestaan

ed190784aa7def9ac159e2a10b774491

7 gedachten over “Geloof is de oorzaak van zowel identiteit als lijden

 1. wunjo

  Ik kan dit voor een heel stuk herkennen. Verandering komt van binnen, en toch onverwachts.
  Na jaren bezig geweest te zijn met emotionele schoonmaak en energetisch werk bleef mijn angst toch op de achtergrond aanwezig, en ik handelde overeenkomstig.
  Tot er een moment kwam wat mijn totale overgave eiste. Toen kwam het definitieve keuzemoment en daarmee de 180 graden omkering in perceptie 🙂

 2. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Rond 1850 moesten veel leerkrachten er nog één of twee varkens op na houden. Om de winter door te komen. In Den Haag vond men dat niet zo belangrijk: “Er zijn nu eenmaal beroepen die hun beloning pas krijgen in het hiernamaals”.

  Altijd handig, dat geloof!

 3. Hathor

  Bij je titel GELOVEN zullen veel mensen denken dat je hier over een Godsgeloof praat. Maar ja de godsgeloven komen nog uit de tijd van voor de natuurwetenschappen, toen er dus hogere geesten/goden werden “gezien” die de verklaring van alles waren.
  Even naar aanleiding van Godsgelovigen-reacties op Schippers gisteren: discussier nooit met Godsgelovigen over dit soort zaken. Ze verzinnen allerlei soorten argumenten omdat hun god iets zegt. Je kunt alleen maar zeggen: dus uw god zegt dat het niet mag. Zonder argumenten, wilt u dan svp uw god even sturen voor deze discussie, want elke discussie met de gelovigen is zinloos. Alleen het gesprek met de beslisser kan iets veranderen en dat is hun god. Dus laten ze Hem of Haar even langssturen zou ik zeggen. – Boeken uit denken van het jaar 600/700 en/of een mensenoffer van de eerstgeboren zoon om te verzoenen, tsja.
  Nou en toen kwamen de natuurwetenschappen, Newton enz. Uiteindelijk leven de meeste mensen nog in dat denken met Het Wetenschappelijk Paradigma. Helaas ook veel leraren die onze jeugd initiëren in kennis. Terwijl we allang in de tijd van het kwantumdenken zijn aangekomen. Kwantumdenken is multidimensionaal, veranderlijk, materie én golf, deconstructie en creatie, tijdelijke vormen in de eeuwige zee van chaos, die nog verder gaat en transform is buiten de cosmos.. Met ons denken als meta-zintuig in de laag van individueel mens.
  Ik zoek nog altijd goede voorbeelden. Laatst zag ik het Weltschmerzfilmpje met Fons Trompenaars op You Tube daar zag je dat multidimensionele denken. Maar het is nog zeldzaam. Zelf werd ik b.v. in 1993 bij mijn eerste Ayahuasca ervaring ermee geconfronteerd. Er is een dimensie die van binnen kijkt – wat ik zelf beleef en een dimensie die vanbuiten kijkt, wat gebeurt er en wat zegt de Wetenschap. Ken Wilber heeft dit akelig ver uitgewerkt in zijn appendix 2 van het boek Integral Spirituality. En toch, alleen als je van binnen en buiten gelijk kijkt, kan je echt iets over Aya zeggen (over alles eigenlijk). Als je alleen naar binnen kijkt krijg je de wildgroei die je bij al die zelfbenoemde plasticshamans overal aantreft. De reincarnatietherapeut zal het vanuit reïncarnatie doen en de ademtherapeut analoog vanuit je door ademoefening bereikbare diepe zelf. En de marketeer, dat je met een gelukkig gevoel weggaat en anderen stuurt. Als je alleen van buiten af kijkt (ook journalisten en wetenschappers bij rituelen), mis je wat er echt gebeurt. Ook hier speelt “geloven” een grote rol. Als je in “geesten/Candomble”gelooft, dan zul je ze zien en ervaren. Terwijl als je gelooft dat er archetypische krachtvelden bestaan, genaamd Jezus Christus, of Hathor (godin van liefde, schoonheid, muziek, moederschap en vreugde) of “geld is schaars/de mens moet werken/ploeteren”, dan kan je kiezen welk krachtveld je in je leven wilt weerspiegelen. ( Hathor bestaat niet! Toch wil ik dat krachtveld in mijn leven weerspiegelen, vandaar mijn pen-naam.)
  Ook uit eigen ervaring bij de door mij in 2000 gevolgde intensive en certificatie met Byron Katie, gaat het over juist die “overtuigingen” die je zelf koestert. Je zelfbeeld, je wereldbeeld. Bevraag het zegt ze: is het waar, is het echt waar….? Ze laat je het zelfs omkeren, om je ervaring te verdiepen. Dat is veel subtieler en dichter bij jezelf. Bij Osho las ik: houd het klein. Als je heel gelukkig wilt zijn/manisch, dan ben je ook heel ongelukkig/depri. Als je een seks-god wilt zijn, castreer je jezelf. Als je rijk wilt zijn, ben je ook arm. Maak het niet groot. Iets waar juist onze tijd erg onder gebukt gaat.
  Ook Bruce Lipton laat je zien hoe je overtuigingen je hele leven sturen en kleur geven (hoe kan het nou toch als deze info beschikbaar is – veel op youtube, dat je dan nog boeken van Schwaab leest en “gelooft”?). Het boek van R Sheldrake The Science Delusion geeft een moeilijker en wetenschappelijker benadering van dat bericht: Het Wetenschappelijk Paradigma (net als alle paradigma’s ervoor) was prachtig en heeft ons veel gebracht, maar nu is het tijd voor breder, dieper, beweeglijker/transformerend, veel-plaatselijker en buiten-plaatselijk denken. Waarbij ook altijd de vraag: wat is mijn standpunt/geloof van waaruit ik dit bekijk? een grote rol speelt.
  Beoefen het kwantumdenken. Het is nog niet uitgekristalliseerd, doe het op je eigen manier, het is een fantastische ontdekkingstocht. (Helaas zijn daarom mijn reacties wat lang, want je zult bij mijn reacties altijd de verschillende standpunten om ernaar te kijken aantreffen.)
  Ik maak me wel zorgen om de huidige trend van hapklare onverteerde brokken die uit de onderbuik over het internet worden geschoten. Daarom praat ik er veel over, want ik zou geen tweedeling in de maatschappij willen van mensen die quantum kunnen denken en de een-dimensionalen in hun onbewuste geloof. Maar ja, laatst kwam ik een onderwijzeres tegen, die niet eens de basis van onderhandelen begreep – meteen de kop inslaan drama– en die leert deze basisvaardigheid (in les en in voorbeeld) natuurlijk dan ook nooit aan de kinderen in haar klas. En het aantal mensen dat denkt dat er een ander waardenuitwisselingsysteem mogelijk moet zijn dan het huidige geperverteerde geldsysteem, nou die kom je maar spaarzaam tegen. Ook hier, spaar voorbeelden, praat erover.
  Doe mee aan kwantumdenken. Dan weet je ook dat als we alleen deze aarde hebben en we willen niet leven in de dagelijkse angst dat de vijand onze existentie zal vernietigen (centraal zenuwstelsel gericht op oorlog), dan zal je dus naar vreedzame co-existentie moeten (centraal zenuwstelsel gericht op bloei). Met de buren, met andere culturen, met moeder aarde en in ons hele bestaan.
  Dank je Douwe voor al je plekken waarin aan deze mooiere wereld wordt gebouwd.

  1. Douwe Bericht auteur

   Godsgeloven kun je ook prima met The Work van Byron Katie onderzoeken als ze stressvol voelen.

   In mijn ervaring kan geen enkele gedachte, geloof of geloofsysteem zich handhaven als je het systematisch onderzoekt en omkeert. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *