Is een maatschappij zonder dwang en geweld mogelijk?

Volentarisme is het idee dat alle interacties tussen mensen op vrijwillige basis van beide partijen dienen te gebeuren.

Het lijkt mij een zeer geschikt uitgangspunt om een meer vredige en eerlijke wereld te bouwen. Als ik zelf wil dat mijn vrije wil en vrijheid niet onderdrukt en vernietigd worden dan begrijp ik dat ik ook de vrije wil en vrijheid van anderen niet dien te onderdrukken en te vernietigen.

Hier een vijftal memes die het hele concept van volentarisme wat gebaseerd is op het Non Aggressie Principe nog eens helder, kort en bondig samenvatten.

Meme 1
11424312_490334741119328_1099308759545372018_n

Meme 2
fight-1Meme 3
648398__safe_solo_fluttershy_no+favorite+from+roboshi_mouthpiece_politics_artist-colon-felix-dash-kot_artist-colon-sonigoku_libertarian_discussion+in+the+commentsMeme 4
55963547Meme 5

f635fc319cc5df11e4b0c2f960638ce0Meme 6

Ik ben benieuwd wat anderen denken over dit idee, het niet onderdrukken en vernietigen van elkaars vrijheid en vrije wil. 

“I believe in only one thing: liberty; but I do not believe in liberty enough to want to force it upon anyone.”
~H.L. Mencken

“There is only the understanding of the thing that needs to be taught to every child on the planet, and that is the knowledge that every single individual on this planet is already powerful as he or she needs to be to create any reality desired, without having to hurt yourself, or anyone else, to get it. That’s how powerful you are.“
~Bashar – Quest for Truth

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Like ons op Facebook en/of volg ons op Twitter!
Een nieuw gezichtspunt leren kennen, iets geleerd en/of gelachen? Overweeg een donatie/vrijwillig abonnement.

Aanverwante informatie:
-) Wikipedia over voluntarisme
-) Een einde aan de slavernij, stap 1: Liefde & Angst
-) Een einde aan de slavernij, stap 2: Kennis & Onwetendheid
-) Een einde aan de slavernij, stap 3: Soevereiniteit & Verwarring
-) Een einde aan de slavernij, stap 4: Vrijheid & Controle
-) Een einde aan de slavernij, stap 5: Orde & Chaos

18 gedachten over “Is een maatschappij zonder dwang en geweld mogelijk?

 1. bernadette

  Wat heeft dan o.a de TV ons gebracht die in elke huiskamer geïnstalleerd werd.
  Het woord maatschappij geeft al een innerlijk afstand gevoel .
  Het woord Samenleving geeft een warm gevoel om dan ook met elkaar te leven in Samenhorigheid.

  Hier Max Igan (Australië ) 28 juli 2017
  Vrijwillig leven en vrij denken ;
  Some Truths You Probably Don’t Really Want to Hear
  https://www.youtube.com/watch?v=XqpRzWKfO0c

 2. Tom

  Tool “Sober”
  https://www.youtube.com/watch?v=GqmRDV0a_70

  Het uitbannen van het kwaad is een illusie.

  Verlichtingsdenkers zijn dan ook vaak de mede veroorzakers van het grote kwaad, ze voelen zich vaak een beetje übermensch doordat ze het/hun denken als oplossing zien voor het radicale kwaad.

  Het kwaad is overal en in de mens zijn geval vaak banaal, omdat juist de mens immers in staat is om te denken.

  Mijn overtuiging is dat proportioneel gericht geweld ten behoeven van een gedempte samenleving misschien niet geoorloofd is maar wel doelmatig , dit proportioneel gericht geweld is dan ook bedoeld om erger te voorkomen.

  Instinct “Illusion of control”

  https://www.youtube.com/watch?v=SXi38hV9zvQ

  1. Douwe Bericht auteur

   Je doet nogal wat aannames.

   Jeremy Locke hanteert als definitie van kwaad: Het onderdrukken en vernietigen van de vrije wil en vrijheid om eigen keuzes te maken van andere mensen.

   Vanuit die definitie zijn mensen niet slecht en kan alleen hun gedrag kwaadaardig zijn. Je kunt het kwaad dan ook verminderen door mensen hiermee bekend te maken en ze kunnen dan voor zichzelf overwegen om minder kwaadaardig gedrag te vertonen. Door een vermindering in kwaadaardig gedrag op individueel niveau zal dat ook een reflectie hebben op collectieve schaal.

   Overheid oftewel een ‘legitieme’ heersende klasse is een instituut dat voor haar voortbestaan dwang en geweld moet initieren en vertoond dus per definitie kwaadaardig gedrag. Het geloof dat je met kwaardaardig gedrag een mooiere wereld kunt bouwen lijkt mij wat irrationeel en het tegenovergestelde van doelmatig.

   1. Tom

    Het zijn geen aannames het is het doordenken met behulp van filosofische stellingen van het tot nu toe door mij geleefde leven.

    Mijn complimenten overigens voor je inzet om mensen te informeren, vooral de stukken over permacultuur volg ik met aandacht.

    Ik weet niet of er hier al ééns aandacht is geweest voor de docu “Down to Earth”, zou voor mensen misschien ook een prikkel kunnen zijn na te denken, over hoe verder.

    Trailer van docu, Down to Earth.
    https://www.youtube.com/watch?v=AMgUWg0UfGY

 3. Anoniet

  Ik ben benieuwd wat anderen denken over dit idee, het niet onderdrukken en vernietigen van elkaars vrijheid en vrije wil.

  Denken doe je in je hoofd.
  Geloven in de kerk.
  Vinden op straat.
  Menen in de rechtszaal.
  En je weet toch zeker wel dat kennis relatief is?

  Ja, ach, het klinkt een beetje alsof ook hier weer bedoeld wordt dat als de geallieerden in WOII zich maar wat bij de grens van de naderende invasiemacht hadden neergezeten in ‘geweldloos verzet’, de Duitsers vanzelf hadden ingezien hoe slecht ze bezig waren waarop zij hun wapens ook zouden hebben weggelegd om in een grote vredesparade huiswaarts te keren.

  Bij geweldloos verzet kan je je er dus maar beter van verzekeren dat waar je je geweldloos tegen verzet, zelf ook een hoge mate van geweldloosheid bezigt.
  En dat lijkt me toch ook te gelden voor dat vrijwilligerisme. Kan je een beperkte samenleving op starten tot er één is die zich wel geweld toestaat. Wat nu? Het staat er toch al!? Sluit, in tegenstelling tot pacifisme, geweld niet uit als instrument ter verdedigen van het zelf of anderen. Euhm,.. mijn antwoord is dus; nee, niet mogelijk. Je zegt het zelf ook al, of je laat het zeggen.

  Het zou mogelijk kunnen zijn, maar dan zouden we dat wel mogelijk moeten maken. Ik heb wel het idee, dat om dat mogelijk te maken, we dus eerst heel wat geweld zullen moeten gaan beantwoorden met geweld. Dat is wat er staat toch? Wanneer dit werkelijk zo zou zijn en we zouden hierop anticiperen, weten we dus ook al waar dat geweld vandaan zou komen. Ik heb niet het idee dat dit de bedoeling van vrijwilligerisme zou zijn. Dat we dit dus als motivatie laten gelden preventief geweld toe te passen. Wat een paradox weer. Het enige dat je doet op die manier, is je dezelfde mentaliteit aanmeten als de roverheid, die zich precies hetzelfde toestaat (geweld), waarschijnlijk vanuit precies hetzelfde idee ook nog (erger voorkomen), in de trant van wat Tom zou bedoelen dus.

  Ik ben waarschijnlijk dus ook helemaal voor geweld. Maar dus ook helemaal, meer zelfs, voor geen geweld. Maar wie trekt wanneer zijn wat? Er staat natuurlijk wel al een pistool op je hhofd om mee te werken. Dit zouden we dreigen of dreiging noemen. Hoe gaan we daarmee om dan in het vrijwilligerisme?

  Ik vind het allemaal maar blij zweefdenken.
  Je vraagt er zelf om hoor.
  Wel echt een leuke fantasie, dat we de roverheid wel even weg zouden kunnen negeren.
  Simpelweg door er niet langer vrijwillig ´onvrijwillig´ aan mee te werken.
  Maar ik denk dat ze zo bij me, of je, op de stoep staan joh! Want we werken er dus helemaal niet vrijwillig aan mee! Dus ook zo is ´vrijwillig er niet aan mee werken´ totaal geen optie!

  Maar ook ik vraag me regelmatig af of en in hoeverre het ´nederlandse leger´ aan wiens kant zou staan in welke verdeling. Wanneer ik teller even voor het moment vast zou stellen op 98 generalen. Een aantal groot genoeg voor enkele flinke onenigheden. Komt er vervolgens nog eens 23 generaal/majoors en 61 brigadegeneraals. En dat beschermd onze democratie? Wie beschermt ons dan tegen die democratie? De politie? Laat me toch niet lachen! O, wacht, de ombudsman natuurlijk! ‘?*Lacht nog harder.

  Prettige dag, beste reizigers. Tsjoeke-tsjoeke-TUUT-TÚÚÚT
  Laat ook die trein maar aan me voorbijgaan dan, al stond ik op de eindhalte en ging het om de laatste trein.

  Ja man, prachtig recept op kleine schaal, voor collectieven van beperkte aantallen, binnen vrij strikte regelprincipes van die (een) specifieke organisatie, maar verder!? Niet heel realistisch doel denk ik, op de nationaal-maatschappelijke schaal van de samenleving.

  1. Douwe Bericht auteur

   Het zijn hier 5 memes, dus ja als je zegt het is wat simpel dan is dat natuurlijk waar. Heel veel meer is er niet uit te drukken in 5 memes. Edoch, mocht je interesse hebben in deze materie dan kun je veel uitgebreider lezen over deze ideeën en hoe je het praktisch uit zou kunnen voeren in de volgende bronnen:

   1) 8 uur durende lezing van Mark Passio over Natural Law en de vijf stappen die hierin worden onderscheiden.

   2) Lees het volgende gratis als pdf beschikbaar gestelde boek van Larken Rose eens door over Het Gevaarlijkste Geloof oftewel het geloof in legitieme autothoriteit zoals overheid. Een geloof wat in de vorige eeuw meer dan 262 miljoen mensen het leven heeft gekost.

   3) Lees Het einde van al het Kwaad van Jeremey Locke eens door. Ook dit boek is naar het Nederlands vertaald en er is een vrij downloadbare PDF beschikbaar gemaakt.

   4) Het boek: VRIJHEID – een handleiding naar een vreedzame en vrijwillige maatschappij door Adam Kokesh is tot slot ook een helder boek. Waarvan wederom een naar het Nederlands vertaalde vrij beschikbare versie van is te vinden.

   Al deze mensen hebben diep nagedacht over de immoraliteit van dwang en geweld en hoe we praktisch vorm zouden kunnen geven aan een wereld waarin mensen op vrijwillige basis met elkaar omgaan, wat dan per definitie ook vreedzaam is. Ik kan eenieder aanraden die een interesse hebben in dit onderwerp om zich eens wat uitgebreider te verdiepen in de materie aan de hand van bovengenoemde vrij beschikbare materialen.

   1. Anoniet

    Uhuh!

    Ja man, laat ik maar wijzer zijn door mijzelf beter te kennen en van me te erkennen, dat als ik nog meer van die ellende ga lezen, ik bij de eerstvolgende kutwout gewoon gelijk voor zijn pistool ga!

    Dus, nee bedankt maar wel bedankt.

    Momenteel lees ik ook ´zwaartekracht bestaat niet´ van Vincent Icke.
    Net klaar met ´het verborgen veld´ van Cees Andriesse.
    En daarvoor, nog geen drie weken gelden begonnen aan ´tien verdwenen dagen´ van Michiel van Straten. Ondertussen ligt met ‘Natuurkunde voor Dummies’ er open naast.
    Er zit een persoonlijk schijnbare troost in de relatieve dynamische flexibele ´wetmatigheden´ (die dus ook zeker geen en dus allesbehalve wetten zijn) die binnen de natuurkunde gelden, of we eruit extraheren, of deduceren, of erin zien, of nog anders, wat jij wilt.

    Want voor mij werkt dat! Wanneer het dus allemaal wat te relatief en subjectief voor me word, door me inderdaad wel met allemaal van die hier gepresenteerde ideeën en concepten in te laten, heb ik dat ook echt nodig. Sterker nog, weinig concreter dan tel-, reken-, en wiskunde, hoe abstract het toekennen van cijfers dan ook zou kunnen zijn en is in de gangbare praktijk van het dagelijks leven, van ons getallenstelsel en de daarin en op geldende telkundige, rekenkundige en wiskundige principe’s zijn ten minste wél (!) heldere afspraken!!!
    Hulde! Hulde!

    Praktijk. Ook zo’n sleutelwoord in deze.
    Waar is dan een praktisch voorbeeld!?
    Ik bedoel, van zo’n vrijwillige aangelegenheid!?
    Waar dan!? Waar!? Heb ik weer mijn verkeerde bril op?
    Man, ik benter zo blauw van dat ik zelfs wanneer ik alles door mijn roze bril bekijk;
    alleen paars zie.

    Zal ik even delen welk commentaar zich gelijk laat luiden wanneer ik de vier suggesties lees?

    1, als Natural Law een oplossing zou kunnen zijn, had Natural Law het probleem nooit gecreëerd. Een argument dat alleen terzijde geschoven zou kunnen worden wanneer je dus níét geloofd dat ‘de mens’ uit de natuur komt.

    2, waar deze beste vrouw spreekt over ‘legitieme autoriteit als overheid’ is ze ook mij al verloren. Voor zover autoriteit dus iets ‘chronologisch en natuurlijks’ is, heb ik dus ook helemaal en totaal geen probleem met autoriteit! Zo zeggende, de grootste autoriteit is niets meer of minder dan beide ‘uni- en omniversele waarheid’. Mijn probleem is dus vooral en slechts met ‘bestuurlijke hiërarchie gestoeld op geweld’, iets waar wat mij betreft dus alleen het agressieve element uit hoeft.

    3, een einde van al het kwaad? Wauw. Ik bedoel, deze snappen we toch zeker allemaal zonder nadere uitleg? Ik hoop maar dat erna niet ooit nog iemand boos wordt..

    4, een handleiding !? Euhm,.. zou hier geen sprake moeten zijn van iets waar die handleiding op van toepassing zou moeten kunnen(!) zijn!? En waar gaat die vreedzame en vrijwillige maatschappij zich vestigen dan? Op deze wereld!? Nog een Israel erbij dus ofzo? Nog een onverhoopte poging tot het starten van een kalifaat? Ik zie ineens de vrede en het vrijwillige niet meer. Al zou je letterlijk geld genoeg hebben om een bepaald stuk land van gewichtig formaat te kopen, denk je dat je dan gelijk als vriijwillige co-operatie (gezamelijk) ook heer en meester zal zijn van dat grondgebied!? Dus al zou je bij wijze van spreken de grootse boerderij ter wereld in Australie kopen, die drie keer groter is dan nederland en niet onder ‘staatsbezit valt’, denk je dat je dan bijvoorbeeld ineens geen rekenschap zou moeten houden met de ‘nationalistische’ collectieven. Wat nu? Zich bewapenen!? Ter verdediging? We begrijpen ook dat die verdediging hier dan eigenlijk ook als ‘aanval’ waargenomen zou kunnen worden!? Ja, zo is de verdediging inderdaad de beste aanval.

    Maar goed, ik weet nu ook al dat ik ze toch weer ga zitten lezen, al is het maar om van mezelf te voorkomen dat ik schietend een politiebureau binnenstap.
    Vieze roversbende.

    1. Douwe Bericht auteur

     Ja als je ervoor kiest je niet te willen verdiepen in de aangeboden informatie dan is dat verder aan jezelf. Ik hoop in ieder geval dat het je duidelijk is dat er wel degelijk vrij goed over nagedacht is en dat als mensen meer willen weten er een boel goede informatie vrij beschikbaar is.

     De vragen die je stelt worden beantwoord in de eerder genoemde links. Als jij niet de moeite wilt nemen om die antwoorden voor jezelf te vinden en in die zin dus geen moeite wilt steken in je eigen leerproces dan voel ik me eigenlijk ook niet zo geroepen om tijd te steken in jouw leerproces. Als je een oprechte interesse hebt in deze materie dan kun je jezelf in ieder geval verder verdiepen in deze materie en je bent uiteraard vrij dit niet te doen. Volg je passie!

     In dit korte filmpje met Nederlandse ondertitels wordt de kern ook wel aardig helder verwoord.

     Statisme: Het gevaarlijkste geloof (met Larken Rose)
     https://youtu.be/VHpkQZErm7g

     1. Anoniet

      Ermee vooral bedoeld te hebben; ik kan maar zo snel als ik kan, in tegenstelling tot ik wil zo snel als ik wil, veel sneller dan kan, dus vooral bedoelende dat ik sneller wil dan ik kan, met andere woorden strand het er ergens tussen rond; ik wil zo snel als ik kan.

     2. Anoniet/SjoerdHartman

      Maar je was flink tot me doorgedrongen hoor!!
      Als je dat maar weet!
      (Vanaf nu dan.. 😉 )

 4. bernadette

  Kunnen we een maatschappij hebben waarin alle interacties vrijwillig zijn.
  Zijn wij mensen dan zo gecompliceerd bezig met leven en altijd maar weer proberen
  om elkaar te willen onderdrukken met zelfverzonnen regels en wetten .

  Kunnen wij nog wat leren van Dieren , hoe die alles zelf wel regelen in hun eigen vrij wil van Leven.

  Hier kunnen we allerlei dieren observeren hoe simpel zij alles oplossen.
  Wij mensen kunnen ons eraan weerspiegelen… met ons ingewikkeld denkpatroon in ons Brein.

  http://explore.org/live-cams/player/brown-bear-salmon-cam-brooks-falls

 5. Witte Wolf

  Zelfs filosofen wanen te denken dat ze iets begrijpen, maar alleen die gene die waant niks te weten of te begrijpen bezit ware kennis .
  We zijn een ras met geheugenverlies dus hoe kun je wanen dat je iets weet.
  Het enige dat ik weet is dat ik een liefdesrelatie heb met moeder aarde
  Zij verschaft mij zuurstof …water… voedsel en de nodige grondstoffen voor kleding en onderdak zodat ik droog en uit de wind kan slapen zodat dat ik wat langer op moedere aarde kan vertoeve om mijn lessen te volgen die het leven mij te bieden heeft.
  De rest moet ik nog maar eens goed doorvorsen of ik al die afleiding-apparaten en tijdelijke gekkig-geit van de zinnen ook daadwerkelijk goed zijn voor mij .
  Want wat ik ervaar is dat je steeds verder verdwaald in deze illusie.
  Dus je basis is moedere aarde .en haar welzijn.van daar uit verder werken aan je groei .
  Maar een ieder die diep in zijn hart kijkt begrijpt dit.
  Want de andere planeten zitten echt niet te wachten op wezens die virussen bij zich dragen. en dan heb ik het nog geeneens over de ” para-psychische” virussen die ons denken beinvloed.

  1. Witte wolf

   mooi mooi had het niet beter kunnen verwoorden Budh.
   weet nie hoe je het doe maar ga er vooral mee door.
   zijn wederom waanzinnige docu’s die hebt geplaatst hiermee komen we wat dieper tot de kern van zaken willen we ons zelf genezen van waan denken .

 6. bernadette

  Mooi toch… 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=FfCATBzk3XE

  En dit is .. NOG MOOIER / The Energy Revolution is voor alle mensen Gratis

  https://vimeo.com/219765594?ref=fb-share

  https://www.facebook.com/stonecircleubuntuvillage/

  https://www.facebook.com/UbuntuAmsterdam/

  https://www.facebook.com/ubuntuBEL/

  https://www.facebook.com/UbuntuLimburg/?ref=py_c

  https://www.facebook.com/Ubuntu-Nederland-302713243246462/?ref=py_c

  https://www.facebook.com/UbuntuPartij/

  https://www.facebook.com/ubuntunorway/

  https://www.youtube.com/watch?v=XUSiCEx3e-0&feature=share

  1. bernadette

   Kunnen mensen een maatschappij hebben waarin alle interacties vrijwillig zijn.

   Als we andere landen onder de loep nemen , zoals in b.v Indonesië
   dan is gebleken dat door jarenlange corruptie van de zo genaamde hogere hand
   deze vrijwillige interacties in de samenleving onderdrukt worden .
   Dat daar een stuwing uit voort gaat komen vanuit de innerlijke kracht van mensen
   onderling samen zal in de tijdspanne die komen gaan ,
   de weg er naar toe deze vrijwillige interacties verandering gaan brengen in gerechtigheid;

   Anad Krisna , voice for Justice , Human Rights , Indonesia

   https://www.youtube.com/watch?v=anjGKzTtvio

   We zien Nederland hieronder nog niet bij staan ?

   http://www.humanitad.org/history/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *