Video met Pieter Stuurman over vrijheid, democratie en de (on)zin van stemmen

Een nieuwe video van Pieter Stuurman in gesprek met Miranda van Handje Contantje over vrijheid, democratie en de (on)zin van stemmen. Pieter Stuurman legt uit, waarom stemmen juist onvrijheid betekent. Zoals met alles, worden we (graag?) in de maling genomen en wordt ons het tegenovergestelde wijs gemaakt, van wat principieel de waarheid IS.

Een paar quotes uit dit gesprek:

– Stemmen is als een slaaf je meester kiezen.

– Democratie heeft helemaal niets met vrijheid te maken. Het is een rechtvaardiging voor onvrijheid.

– “Wie wordt de machtigste man van het vrije westen?” Contradictio in terminus, want macht en vrijheid gaan niet samen.

– Heel veel mensen denken dat stemmen een zekere mate van vrijheid geeft. Maar de enige vrijheid die het oplevert, is dat je mag kiezen aan WIE je je vrijheid moet afstaan. En dat is geen vrijheid.

– Als je waarde hecht aan vrijheid… ..dan is een eenvoudige eerste stap: gewoon stoppen met stemmen.

De video is Nederlandstalig en heeft daarbij ook Nederlandse ondertitels.

Volgens mij is het buitengewoon helder wat Pieter en Miranda bespreken. Vragen, aanvullingen en opmerkingen zijn van harte welkom in de reacties!

Aanverwante artikelen en informatie: 
-) Blog van Pieter Stuurman
-) Overige artikelen van Pieter Stuurman op Achter de Samenleving
-) Verantwoordelijkheid is vrijheid
-) Verandering
-) Vrijheid: input – output
-) Politici zijn geesteziek
-) Het geloof in een legitieme heersende klasse kan alleen maar geweld toevoegen aan een maatschappij
-) Goedbedoelende mensen financieren bijna al het kwaad in de wereld
-) Het einde van al het kwaad – Het tijdperk van oorlogen is voorbij
-) Het meest gevaarlijke geloof veroorzaakte 262 miljoen doden in de vorige eeuw
-) 5 simpele vragen om het geloof in een heersende klasse te ontmantelen

19 gedachten over “Video met Pieter Stuurman over vrijheid, democratie en de (on)zin van stemmen

 1. Douwe

  Nog een berichtje van Pieter zijn facebook:

  Stemmen is niet zinloos, het is FOUT.

  Wanneer je iemand aanwijst die jou mag vertegenwoordigen, en hij werkt achter de schermen voor een heel ander (tegengesteld) belang, dan maak je een FOUT.

  Dit geldt niet voor “sommige” politici, maar voor alle politici. Politici die werkelijk het volk willen vertegenwoordigen, kunnen zich simpelweg niet handhaven. De overblijvende politici hebben zich dus per definitie gecommitteerd aan hun bazen, en dus niet aan de bevolking.

  Politiek is een instrument van de elite, dat wordt voorgespiegeld als ware het een dienaar van de bevolking.

  Zolang we dit niet beseffen, en ermee blijven instemmen door te stemmen, zal dat zo blijven.

  1. Douwe

   En nog eentje van Pieter Stuurman via facebook.

   STEMMEN
   Veel mensen geloven dat de maatschappelijke problemen het gevolg zijn van “fouten” van de politiek. Of van “toeval”.
   Dacht u misschien dat het beleid “toeval” is?

   Dacht u dat het toeval is dat multinationals geen (of nauwelijks) belasting betalen?
   – Multinationals zijn eigendom van de rijken en machtigen.

   Dacht u dat het toeval is dat de banken miljarden van uw belastinggeld gekregen hebben?
   – Banken zijn eigendom van de rijken en machtigen.

   Dacht u dat het toeval is dat er steeds meer armoede en ongelijkheid komt?
   – De rijkdom van de rijken en machtigen bestaat uit de armoede van de rest.

   Dacht u dat het toeval is dat er steeds meer vrijheidsbeperkende maatregelen komen?
   – De macht van de rijken en machtigen bestaat uit de onvrijheid van de rest.

   Dacht u dat het toeval is dat het beleid van de politiek altijd de rijken en machtigen bevoordeelt, ten koste van de bevolking?
   – De meeste politici krijgen goed betaalde baantjes na hun politieke carrière. Bij bedrijven die eigendom zijn van de rijken en machtigen.

   Dacht u misschien dat het een gevolg is van “fouten” van die politiek? Fouten die “toevallig” steeds de rijken en machtigen bevoordelen, ten koste van de rest?

   Zou het kunnen dat die politiek helemaal niet de belangen van het volk behartigt, maar die van de rijken en machtigen?

   Zou het kunnen dat de bereidheid om de ziel aan de hoogste bieder te verkopen, een voorwaarde is voor een politieke carrière? In welke partij dan ook?

   Zou het kunnen zijn dat alle bevlogen mensen die het via de politiek proberen, daarom geweerd worden door de handlangers van de rijken en machtigen (de politici) en dus stuklopen?

   Zou het kunnen zijn dat de politiek per definitie een instrument is van de rijken en machtigen?

   Zou het kunnen zijn dat u helemaal niet stemt op iemand die de bedoeling heeft u te vertegenwoordigen? Maar op iemand die u per definitie uitlevert aan de rijke en machtigen, met uw instemming?

   Zou het kunnen zijn dat die politiek dat kan doen OMDAT u (in)stemt?

 2. peter

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Isaiah_Berlin

  Berlin heeft mij doen inzien dat er 2 soorten vrijheden (waarschijnlijk oneindig veel meer) zijn binnen ons tijdsframe positieve en negatieve. Onze huidige is positief…al hoewel ik zelf kies voor de negatieve variant!
  Bij positief word er vanuit bestuur een steeds nauwere samenlevingsvorm geleverd, hiermee doorgaan zal eindigen in Tirannie.

  1. Pieter Stuurman

   De tirannie bestaat al. De perfecte tirannie is er een waarbinnen de bevolking gelooft dat er geen sprake is van tirannie. Een tirannie waarbinnen de bevolking gelooft vrij te zijn, dus. De huidige situatie benadert dat.

   Tirannie leidt altijd tot toename van tirannie, en dus moet het geloof steeds verder versterkt worden. Kosten noch moeite zullen worden bespaard om dat geloof te propageren, en degenen die het doorzien te belasteren of anderszins buitenspel te zetten.

   Toch komt er een moment waarop (voor steeds meer mensen) de werkelijke aard van de tirannie niet meer verhuld kan worden. Dat gaat dan ten koste van het geloof, en dan heeft de tirannie geen andere keuze dan het inzetten van meer geweld.

   Hierdoor zal de werkelijke aard nog zichtbaarder worden, en daardoor zal het geloof nog verder verdwijnen. Totdat er onvoldoende geloof overblijft om het geweld te bemannen (politie, leger). En dan eindigt de betreffende tirannie, en zal er een nieuwe vorm gezocht worden.

   1. peter

    Precies wat ik bedoel te zeggen al probeer ik dit meer uit te leggen met het principe van positieve- versus negatieve vrijheid. Ik ken je video en raad hem een ieder aan te kijken maar ook te begrijpen. Mogelijk kan Berlin helpen door de eenvoudige uitgangspunten.

   2. bernadette

    We zien het allemaal gebeuren ,
    Tirannie op allerlei wijze , het onrecht wat de mensen aangedaan worden .
    Het zal moeten stoppen

    Voorbeeldje van een medemens ;

    Vandaag 24-1-2017 liep ik door de Amsterdamse poort. Met een vriendin had ik net een steunverklaring ingediend voor artikel 1. Op de terugweg werd onze aandacht getrokken door een menigte schreeuwende mensen die het aan de stok hadden met een groepje `handhavers`die een jongen van 12 jaar hardhandig in de boeien sloegen. Reden: De jongen zou in de poort GEFIETST hebben. Toen er naar zijn ID gevraagd werd om hem te beboeten,kon hij deze niet tonen. 12 jaar jong mensen!
    Zie videobeelden hieronder (ter aanvulling op de livebeelden van Ralitsa Vliese )

    https://www.facebook.com/illcreations/posts/1300018283396744

   1. peter

    Misschien grappig..ik kende Berlin via song teksten van Dexy’s midnight runners shearching for the young soul rebbels…begin jaren 80 maar begreep ze pas veel later….

 3. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Stemmen is een anti-democratische daad. Stemmen dat is zaken doen met terroristen en kiezen uit 17 soorten poep. En laat niemand zich wijsmaken dat er geen alternatieven zijn. Een land moet niet bestuurd worden door louche organisatie-criminelen wier mentaliteit zelden dieper gaat dan de inhoud van hun portemonnee en die verder ook geen enkele opleiding hebben genoten voor hun feitelijke werkzaamheden.

  Een land moet bestuurd worden door vakmensen uit de wereld van de economie en de filosofie. Door mensen die we aan kunnen stellen maar waar we -bij in gebreke blijven- ook weer heel gewoon vanaf kunnen komen.

 4. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Politiemensen die u bestelen en die zo af en toe iemand met een nek-klem of met een waarschuwingsschot in de nek om zeep helpen heten “hulpverleners”, economische aanvalsoorlogen heten “vredesmissies”, gevaar en onrecht heet “veiligheid en justitie”, handlangers van criminele bankiers heten “volksvertegenwoordigers”.

  Stemmen heeft geen enkele zin meer want ons parlement is nog maar nauwelijks operationeel daar het haar “koningsrecht” (de verdeling van het belastinggeld) aan Brussel heeft overgedragen (ESM-verdrag). Ook is de doodstraf (deze staat -versluierd!- weergegeven in het Verdrag van Lissabon) in 2008 met grote kamer-meerderheid opnieuw in ons land ingevoerd en de MSM hebben hier vanzelfsprekend met geen woord over gerept. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tegenwoordig méér dan de helft van alle misdaad in ons land uit het misbruiken van bevoegdheden door overheidspersoneel bestaat. Daarmee is de nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de nederlandse samenleving dan alle “gewone” misdaad in ons land bij elkaar.
  En dan nog iets. Dit politieke beleid zal “met alle mogelijke middelen” -en psychopaten bedoelen daar gewoonlijk mee: desnoods gewapenderhand- worden voortgezet (ook hier: ESM-verdrag).

  BESTE MENSEN: WE MOETEN EINDELIJK EENS VAN DIT VIEZE SCHOREM AF ZIEN TE KOMEN.
  NIET MEER NAAR DE STEMBUS SLOFFEN.

 5. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Wat is Waar: gewoonlijk correspondeer ik niet met lieden die te laf zijn om hun echte naam te gebruiken maar ik maak nu toch even een uitzondering. Je verhaspelt mijn tekst op een volstrekt incorrecte en valse manier. Maar dat moet je verder natuurlijk zelf weten.

  1. Wat is waar

   Wel, wat heb ik je aangedaan dat je zo van leer trekt. Als het onzin is wat ik schrijf hoef je je daar niets van aan te trekken. Maar kennelijk heb ik een gevoelige snaar geraakt.

   Naar mijn idee is kwaadheid en woede niet een goede basis en goede manier om met elkaar in gesprek te komen. Daarom had je wat mij betreft geen uitzondering voor mij hoeven te maken.

  2. bernadette

   Johan Bosman ,

   Trek het je gewoon niet aan.
   Blijf in je innerlijke kracht staan .
   Vergeet ondertussen niet om van je dagelijkse leven te genieten ,
   van de mooie momenten met je vrouw , en kinderen -kleinkinderen 🙂
   Beloop je levenspad op een wijze zoals jij je dat wenst ,
   en laat je bloeddruk niet onnodig verhogen door externe invloeden van buiten af.
   Maak er een gezellig weekendje van ..het mag de pret niet drukken , Johan 🙂
   Wetende dat ook jij een mens bent die niet tegen onrecht kan .
   Het komt zoals het komt .
   Vergeet daarbij niet om leven ….
   en bekijk het wereldse toneelspel met al z’n acteurs met een glimlach op een afstandje,
   met innerlijke vrede in je hart vanuit je bewust – zijn
   De Lente is in aantocht , de zomer komt er achteraan …
   Gooi je innerlijke Stress buitenboord ,
   (in gezondheid van je oude dag genieten is het belangrijkste )
   genieten van een boottochtje , en wat uitstapjes richting de natuur , Bos en strand .
   We gaan zien hoe de hazen gaan lopen 🙂

 6. Douwe

  Het punt is dat mensen prima in staat zijn gewoon op vrijwillige basis met elkaar om te gaan. Het idee dat dwang en geweld op de een of andere manier noodzakelijk zijn voor onderlinge mensen interactie is een onwaar geloof.

  En dwang en geweld institutionaliseren zoals in een overheid die claimt het monopolie op geweld te hebben is een kristalisatie van dat massaal aangehangen onware geloof.

  Zeker vandaag de dag is er inmiddels heel veel goede en heldere informatie beschikbaar waarmee mensen dit geloof in een legitieme heersende klasse, ook wel statisme genoemd, voor zichzelf kunnen onderzoeken.

  In dit artikel onder meer een verzameling van de beste informatie die mij in dat proces hebben geholpen.

  -) http://achterdesamenleving.nl/een-einde-aan-de-slavernij-deel-soevereintiteit-verwarring/#.VBnhDfmSyac

 7. M.Lockefeir

  Stem gewoon op jezelf, het kan zie geenpeil .nl
  Ik ga niet in op de vraag of er met deze partij iets veranderd. Dat ligt dan aan jezelf. Wel weet ik zeker dat bij succes van deze partij er een verschuiving in de politiek zal optreden. Ben ook benieuwd wat de grote partijen met deze nieuwe ontwikkeling gaan doen. Echte democratie met referendem.
  Zelf ben ik nog nooit lid van een partij geweest. Nu ben ik lid van deze partij en hoop met mij nog velen.
  Groetjes Merijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *